augustus 25, 2021

Zuivel is dierenleed

"Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed". Dier&Recht mag het niet meer zeggen van de rechter. Gelukkig zijn er anderen die het stokje overnemen en de boodschap verder verspreiden.

Zuivel is dierenleed

"Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed". Dier&Recht mag het niet meer zeggen van de rechter. Gelukkig zijn er anderen die het stokje overnemen en de boodschap verder verspreiden. Activisten zijn vandaag begonnen met het plakken van posters met daarop de foto van een kalfje die net bij de moeder is weggehaald, en daaronder de verboden uitspraak.

Dier&Recht verloor op 23 augustus een kort geding dat boerenorganisatie Agractie had ingediend. De boeren waren het er niet mee eens dat Dier&Recht stelde dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt, en de rechter gaf hen gelijk. De posters moeten direct verwijderd worden. De twee andere posters en de website blijven zichtbaar, en de campagne wordt zeer waarschijnlijk verlengd.

Hoe dan ook is dit verbod een bizarre uitkomst. Ten eerste is de uitspraak gewoon wáár. Zo krijgt het scheiden van kalf en koe in een recent onderzoek van Wageningen University & Research nog de ernstigste ongerief-score. En kan iedereen met wat empathie niet zelf verzinnen dat de productie van zuivel - in al zijn facetten - leed veroorzaakt?

Wat helemaal bizar is: vlees- en zuivelbedrijven liegen constant tegen ons en worden daarbij niet tegengehouden. De zuivelbedrijven maken ons van kindsaf aan wijs dat melk gezond, zelfs noodzakelijk is, en dat je er sterk van zou worden.

Een greep uit de collectie klimaat-leugens van Vion: "Nederlands vlees is klimaatvriendelijk" en "De CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees is vergelijkbaar met dat van tofu". Dit klopt uiteraard niet, varkensvlees is minstens twee keer zo slecht voor het klimaat als tofu en vlees is een van de veroorzakers van de klimaatcrisis. Lees meer op Sluit VION! Wist je trouwens dat Agractie ook financieel gesteund wordt door o.a. Vion?

Wij laten ons niet de mond snoeren en blijven dus zeggen: "Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed". Wil je meedoen? Stuur dan een mail!

Wil je financieel bijdragen, kijk dan hier.

De foto komt van We Animals Media (Jo-Anne McArthur / Animal Equality / We Animals Media)