januari 3, 2021

Henry Spira tegen dierenleed

Henry Spira, een Amerikaanse dierenactivist die vooral bekend werd in de jaren zeventig met zijn acties gericht op bedrijven. Eind jaren 80 startte hij een campagne gericht op Perdue kippenslachter.

Henry Spira tegen dierenleed

Henry Spira was een Amerikaanse dierenactivist die vooral bekend werd in de jaren zeventig met zijn acties gericht op bedrijven. Zo voerde hij succesvol actie tegen het American Museum of Natural History wat katten gebruikte voor sex experimenten (!).

Spira kreeg veel kritiek vanuit de dierenbeweging, met name omdat hij een hervormer was die zich richtte op dierenwelzijn. Zijn strategische manier van werken heeft velen geïnspireerd.

Spira werkte pragmatisch en probeerde een bedrijf eerst vriendelijk over te halen om bepaalde praktijken te stoppen, door ze bijvoorbeeld een brief te sturen. Hij zocht hierbij naar gedeelde belangen en probeerde in eerste instantie te onderhandelen. Ook kocht hij aandelen van bedrijven zodat hij kon spreken op de aandeelhoudersvergadering. Pas als laatste redmiddel gebruikte hij hardere drukmiddelen zoals het uitbrengen van beelden waarop te zien is hoe dieren worden behandeld. Ook plaatste hij paginagrote advertenties in landelijke kranten waarmee hij het grote publiek mobiliseerde en opriep tot een boycott. Dit was erg effectief bij bedrijven zoals Revlon die afhankelijk zijn van hun imago.

Vanaf eind jaren 80 richtte Spira zich ook op dieren die voor voedsel gehouden worden. Hij startte een campagne gericht op Perdue kippenslachter. Ook hier begon de campagne met pogingen om met Perdue te praten en hen over te halen. Toen de slachter niet reageerde, werden vervolgstappen genomen.

Een advertentie  “Frank, are you telling the truth about your chickens?” stelde de directeur direct aansprakelijk.

Perdue kippenslachter was echter niet gevoelig voor imagoschade. Een campagne waarin de wrede behandeling van kippen werd uitgelicht had nauwelijks effect.

Spira focuste zich (daarom) ook op secundaire targets. Toen Frank Perdue werd aangesteld als bestuurslid van de Universiteit van Maryland, bracht Spira studenten bij elkaar om hiertegen actie te voeren. Ook richtte Spira zich op bedrijven die producten afnemen van de betreffende slachthuizen.

Pas 30 jaar later bewoog Perdue eindelijk. De zoon van Frank Perdue, Jim, maakte in 2016 bekend "diervriendelijk" kippen te gaan produceren. (Wat helaas niet betekent dat hij plantaardige als-kippenvlees ging maken).

Alle Dieren Vrij staat niet achter de doelen die een dierenwelzijns-activist als Spira nastreefde. We moeten af van het houden van dieren in z'n geheel, en het recht respecteren van dieren om hun leven in te richten zoals ze dat zelf willen, zonder inmenging van mensen.

Daarnaast zijn bedrijven als Perdue (maar ook bijvoorbeeld Vion of de KFC)  niet alleen verderfelijk vanwege de massale slachting die ze veroorzaken onder dieren; ze buiten ook nog eens mens en milieu uit voor de winst. Als je het alleen over dierenleed hebt, lijkt het net alsof deze bedrijven verder wel OK zijn.

Een anti-kapitalistische en abolitionistische campagne richt zich daarom op een hoger doel, die in kleinere stapjes kan worden opgedeeld. Tactieken zoals druk uitoefenen op secundaire targets kunnen daarbij heel behulpzaam zijn.