oktober 28, 2020

Moeten we ons druk maken over vegaburgers?

Waar maakte een groot deel van de vega(n) organisaties zich afgelopen weken druk om? Juist, het "vegaburgerverbod". Over het gezamenlijke landbouwbeleid hoorde je vegan Nederland echter nauwelijks... wat is er aan de hand?

Moeten we ons druk maken over vegaburgers?

Waar maakte een groot deel van de vega(n) organisaties zich afgelopen weken druk om? Juist, het "vegaburgerverbod". Dit was inderdaad een van de onderwerpen waar het Europees parlement vorige week over stemde. Ondertussen werd er ook besloten over iets veel belangrijkers, namelijk het gezamenlijke landbouwbeleid. Hier hoorde je vegan Nederland echter nauwelijks over... wat is er aan de hand?

ProVeg kopte op 23 oktober: "vegaburgerverbod gestopt, maar plantaardige zuivel zwaar getroffen. Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd tegen een verbod op het gebruik van productnamen als ’veggieburger’ en ‘veganistische worst’, maar vóór een verbod op omschrijvingen als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’." Een petitie, inmiddels door meer dan 250 duizend mensen getekend, werd gedeeld in Facebook groepen zoals Vegan Nederland. Ook de vegetarische slager startte een petitie en kreeg veel aandacht met "schnitzelgate".

Natuurlijk, het vegaburgerverbod is absurd.

Maar tegelijkertijd werd er dus gestemd over het gezamenlijke landbouwbeleid (GLB of CAP in het engels). Het GLB bepaalt de komende 7 jaar over de besteding van ongeveer eenderde van het EU budget, bijna 400 miljard euro, aan de landbouwsector dus. Kort gezegd komt het beleid de komende jaren erop neer dat er wederom wordt geinvesteerd in intensieve landbouw, grote agrobedrijven en veehouderij. Parlementsleden kregen amper de tijd het voorstel door te nemen en de stemming werd er zeer ondemocratisch doorheen geduwd.

Een week later, berichten kranten en ook vegan organisaties wel over het landbouwbeleid, maar dit is rijkelijk laat. Een gemiste kans, wat voor een deel ook aan het hedendaagse activisme te wijten valt.

Go vegan en red de wereld...?

Het merendeel van de vegans richt zich uitsluitend op consumenten-activisme. Denk aan de vele straat outreach groepen met de boodschap "go vegan", vanuit de gedachte: hoe meer vegans, hoe minder vraag er is naar dierlijke producten en hoe minder aanbod er zal zijn. Of in andere woorden, hoe minder consumptie, hoe minder productie. Klinkt logisch, simpel en overzichtelijk. Het individu, de consument, heeft de macht!

En door hier maar steeds op te focussen doen we precies wat het kapitalistische systeem van ons verwacht: het geloof verspreiden dat de consument bepaalt en het probleem opgelost kan worden door individuele keuzes. We gaan totaal voorbij aan de macht van de bedrijven en de rol van reclame, lobby, subsidies.

En we vergeten dat heel veel vega producten ook door dezelfde industrie worden geproduceerd. Zo maakt Nederlands' grootste vleesbedrijf, Vion, tegenwoordig ook vega burgers. Ze liggen volop in de Albert Heijn, Plus en andere supermarkten. Ook vleesverwerker Kips maakt vegan pate en filet american. De MacDonalds, KFC, Burger King: allemaal hebben ze tegenwoordig een vega(n) variant. Unilever heeft de vegetarische slager opgekocht. Niet dat deze bedrijven zich bekommeren om dieren, of die paar vegans. De vega burgers zijn vooral een toevoeging, waarmee deze bedrijven groen en duurzaam proberen over te komen.

Zelfs de industrie heeft dus geen belang bij het veggieburger verbod.

Unilever, moeder van de vegetarische slager, begon voorafgaand aan de stemming over het veggie burger verbod een campagne en vroeg mensen een foto van zichzelf op Instagram te zetten met de tekst: I’m not confused. Als zelfs Unilever zich als activist neerzet moeten we ons toch eens afvragen wat hier mis gaat....

Volgens ons interesseert die hele veggie ban de industrie niks. Het is een rookgordijn.

Waar heeft de industrie wel belang bij? Brave consumenten, die alles waar vegan opstaat juichend in hun winkelwagentje gooien.

#WithdrawTheCAP

(foto: zelfgemaakte vegan balletjes)