november 3, 2020

Sluit de dierengevangenis Amersfoort

Dierengevangenis Amersfoort heeft twee chimpansees die na een lang en uitzichtloze gevangenschap eindelijk konden ontsnappen, zonder pardon doodgeschoten. Wij willen gerechtigheid voor Mike en Karibuna!

Sluit de dierengevangenis Amersfoort

Dierengevangenis Amersfoort heeft twee chimpansees die na een lang en uitzichtloze gevangenschap eindelijk konden ontsnappen, zonder pardon doodgeschoten.

Mike en Karibuna zagen hun kans schoon en hebben gekozen voor vrijheid. Deze dieren zijn hun hele leven lang al tentoongesteld ter vermaak voor de mens.

In solidariteit met Mike en Karibuna, en alle dieren die nog steeds opgesloten zitten in Amersfoort, gaan wij morgen naar deze gevangenis om sluiting te eisen. Ook vinden we dat de moordenaars berecht moeten worden.

Het is genoeg!

Zie facebook voor een uitgebreidere info over het event.

In onze eerdere berichtgeving noemden wij "dierenpark Amersfoort" een dierengevangenis.

Dit is echter onjuist, een menselijke gevangenis is immers gericht op straf en niet op vermaak of voor voortplanting. Ook wordt nogal snel gezegd dat dieren onschuldig zouden vastzitten waarmee geïmpliceerd wordt dat mensen (dus) per definitie wel schuldig zouden zijn. En vergeet niet dat in Nederland ook vele mensen worden vastgezet in vreemdelingendetentie, een gevangenis voor geïllegaliseerde mensen!

Wij vinden dat niemand opgesloten zou moeten zitten. Zoals dierentuinen niet bijdragen aan soortbehoud, dragen mensengevangenissen niet bij aan meer veiligheid of "rehabilitatie".

We willen deze plek ook geen "park" of "dierentuin" noemen want dat zijn eufemismes. Aangezien het om organisaties gaat die winst maken door gebruik van dieren, kunnen we dus beter spreken over bedrijven. Graag horen we betere alternatieven!

Mike was de oudste chimpansee

Foto's van het AD.