november 13, 2020

Mike en Karibuna zijn de enigen niet

Op 3 november werden in het "dierenpark" in Amersfoort twee chimpansees, Mike en Karibuna doodgeschoten. De ontsnapping baarde veel opzien in Nederland, maar komt vaker voor, en vaak met dodelijke afloop.

Mike en Karibuna zijn de enigen niet

Wie kent Bokito nog?

Bokito is een gorilla die in 2007 in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn kooi in Blijdorp en daarna een vrouw, die hem bijna dagelijks bezocht, zwaar verwondde. De vrouw dacht dat ze een speciale relatie met de aap had, ze bezocht hem daarom vier dagen per week en maakte veelvuldig oogcontact met hem. Dit aanstaren heeft waarschijnlijk geleid tot de aanval. Bokito kon wel verdoofd worden en is weer teruggezet in zijn kooi. Bokito zit opgesloten sinds 1996: bijna 25 jaar. Overigens is Bokito in 2004 al eens uit zijn verblijf in Berlijn ontsnapt.

Bokito 

Andere ontsnappingen in Nederland

In Nederland zijn er verder nog een handvol andere geregistreerde ontsnappingen, waaronder een stel jachtluipaarden in de Beekse Bergen, en diverse dieren die uit Artis ontsnapten: een pelikaan, prairiehond, rode vari, en kleine panda. In 1978 ontsnapte een tijger uit zijn kooi in Burgers Dierenpark door een sprong van meer dan vijf meter te maken. Hij viel een vrouw aan en een paar schapen, waarna hij werd doodgeschoten.

Tyke en Chunee

Een ander bekend dier die zichzelf bevrijdde is de olifant Tyke. Tyke ontsnapte uit het circus, doodde daarbij haar trainer en werd uiteindelijk door 86 kogels om het leven gebracht. Over het leven en de dood van Tyke is een documentaire gemaakt: Tyke Elephant Outlaw. Als je die ziet, begrijp je wel waarom Tyke er vandoor ging.

Tyke

Chunee was een olifant die zat opgesloten in een "menagerie" (voorloper van de dierentuin) in Londen. Toen men haar "te gevaarlijk" vond werd ze vermoord. Er was hier veel verontwaardiging over en de menagerie werd uiteindelijk gesloten. Dit was in het jaar 1826.

Chunee

Een "veilige dierentuin" bestaat niet

Veel van de dieren die ontsnapten werden dus gedood. Het gaat immers altijd om dieren die "wild" zijn en zich niet schikken naar de mens. Sterker nog, het kan best dat ze een hekel hebben aan de diersoort die iedere dag voor hun kooi stond te staren. Een ontsnapping is een duidelijk protest tegen deze gang van zaken.

Willen we niet dat dieren ontsnappen en daarmee een gevaar vormen, dan zullen we ze niet gevangen moeten houden. Simpel.