november 27, 2020

Een toekomst zonder diervermaak in Dierenpark Amersfoort

Stop Diervermaak gaat Dierenpark Amersfoort laten zien hoe een toekomst zonder Diervermaak eruit ziet. Ook gaan we in gesprek over sluiting.

Een toekomst zonder diervermaak in Dierenpark Amersfoort

Op zaterdag 28 november zal de coalitie Stop Diervermaak voor de ingang van Dierenpark Amersfoort een Expositie van Diervermaak neerzetten. Hiermee beogen de activisten te doen wat het park nalaat: eerlijke informatie geven over het gebruik van dieren door de vermaaksindustrie. De expositie zal duren van 10 tot 12 uur en is toegankelijk voor bezoekers en voorbijgangers.

Met meerdere grote borden en flyers zal de coalitie (potentiele) bezoekers informeren over allerlei facetten van diervermaak, waaronder: de koloniale geschiedenis van dierentuinen, ontsnappingen en ander protest van dieren, en de vermeende rol van dierentuinen in educatie en soortenbehoud.

Stop Diervermaak wil dat alle dierentuinen sluiten, en heeft het Dierenpark uitgenodigd voor een gesprek om te praten over hun toekomst. In de brief die de coalitie gestuurd heeft, staat: "[sluiting] kan gefaseerd gebeuren: stoppen met fokken en aanschaffen van nieuwe dieren, en dieren waar mogelijk terugzetten in hun oorspronkelijke omgeving. Wij menen dat een uitfasering van vijf jaar redelijk is; in die tijd kan het park zoeken naar een andere bestemming dan diervermaak." Dit gesprek zal binnenkort plaatsvinden.

Els Rijke van Alle Dieren Vrij zegt hierover: "wij zijn blij dat het park open staat om te praten over een toekomst zonder diervermaak. Wij denken dat dit park een voortrekkersrol kan nemen in Nederland. Het zou fantastisch zijn als dit park uiteindelijk een museum van diergebruik wordt. De lege kooien zijn hier uitermate geschikt voor".

Foto: McArthur / We Animals Media