december 9, 2020

Bezoek aan Dierenpark Amersfoort

Een kleine delegatie van Stop Diervermaak bezocht vandaag Dierenpark Amersfoort. Dit keer niet om te demonstreren, en uiteraard al helemaal niet om opgesloten dieren te bekijken.

Bezoek aan Dierenpark Amersfoort

We hadden vandaag een gesprek met de directrice en de marketing man. Wij hadden het park hiertoe uitgenodigd, met een concreet voorstel om iets anders te doen met het park dan dieren gevangen te houden. Wij vinden namelijk dat dierentuinen en andere bedrijven die geld verdienen met dieren als vermaak, niet meer van deze tijd zijn en zullen moeten sluiten. Er is geen enkele reden om de dieren gevangen te houden - wij geloven niet dat dierentuinen bijdragen aan educatie, en vinden niet dat dieren moeten worden opgeofferd uit naam van "soortenbehoud" (wat sowieso discutabel is).

Zoals te verwachten heeft het dierenpark zelf hier een andere mening over. De directrice lijkt er nog steeds in te geloven dat kinderen, door een aap aan te staren die achter glas zit, meer respect zouden krijgen voor de natuur en dieren. Het was dan ook duidelijk in dit gesprek dat we wel een aantal waarden delen, zoals het belang om dieren en de natuur te beschermen en mensen te leren over dieren, alleen niet de manier waarop. Het was het park ook duidelijk dat grotere kooien en welzijnsverbeteringen niet ons doel is, en dat we pertinent zijn tegen opsluiting van alle dieren.

Het gesprek was natuurlijk bedoeld om het over de toekomst van het park te hebben, en wij hebben het dierenpark daarom een mooi voorstel gedaan om een Museum over Dier Gebruik te worden. Dit museum kan écht een bijdrage leveren aan respect voor dieren, juist door de ambivalenties te laten zien van onze denkbeelden over en gedrag naar dieren en ook te laten zien hoe door de jaren heen veranderingen zijn opgetreden. De directrice was zeer  geïnspireerd geraakt door ons, maar "een dierentuin zonder dieren is natuurlijk geen dierentuin". Het tweetal ziet deze transformatie de komende vijf jaar daarom nog niet gebeuren. Nu hadden wij inderdaad bedacht dat een uitfasering van vijf jaar redelijk zou zijn, dus er is nog hoop.

Omdat het Amersfoortse park niet overstag is gegaan willen wij hierbij alle dierentuinen in Nederland uitdagen: wie wordt het allereerste Museum over Dier Gebruik in Nederland - en misschien wel in de wereld?

Degene die positief reageert zal al onze steun krijgen! En de rest... tja... die zal ons af en toe tegenkomen, want wij leggen ons hier niet bij neer en gaan door tot alle dierentuinen dicht zijn!