juni 1, 2020

Artis speech

Artis speech

Artis speech bij het protest van 1 juni

Vandaag, op 1 juni, worden de lock-down regels weer versoepeld.

Mensen mogen weer naar cafés en restaurants. Ook pretparken en dierentuinen zijn weer open voor publiek. Maar is het niet vreemd, dat wij onze vrijheid gebruiken om anderen te zien die gevangen zitten?

Wij staan vandaag bij Artis, de oudste dierentuin van Nederland. Hier zitten honderden dieren opgesloten, zonder uitzicht op vrijlating.

Op dit moment worden nog miljoenen andere dieren in Nederland tegen hun wil vastgehouden. Deze dieren worden gebruikt als voedsel voor de mens.

Als kleding.

Als proefdier.

Als vermaak.

Maar wie heeft bedacht dat wij deze dieren op mogen sluiten en mogen gebruiken voor ons eigen plezier? Deze dieren zijn individuen, met een eigen leven. Ze zijn geen gebruiksvoorwerpen.

Wij staan hier vandaag om te protesteren tegen het gebruik van dieren. Dierentuinen zeggen bij te dragen aan educatie en het behoud van soorten. Maar daar zijn andere manieren voor die veel effectiever zijn en waarvoor geen dieren hoeven worden opgesloten.

Dierentuinen bestaan vooral omdat mensen vermaakt willen worden.

Zelfs in de beste dierentuinen, onder de beste omstandigheden, is een leven lang in gevangenschap geen leven voor wilde dieren.

Wij willen dan ook geen grotere kooien, wij willen lege kooien!

Wij willen vrijheid voor alle dieren. Niemand verdient het om opgesloten en uitgebuit te worden.