november 12, 2020

Alle dieren vrij?!

Alle Dieren Vrij vindt dat we dieren met rust moeten laten. Dat geldt ook voor zogenaamde "huisdieren".

Alle dieren vrij?!

Veel mensen zijn het ermee eens dat dieren in de bio-industrie het slecht hebben en we daarmee moeten stoppen. Een kleiner deel vindt dat we sowieso geen dieren zouden moeten houden voor voedsel. Alle Dieren Vrij vindt dat we dieren in z'n algemeen met rust moeten laten.

Geen kooien, ook niet als ze pluchen kussentjes hebben. Geen gevangenissen, ook al zijn de wachters nog zo vriendelijk en mag je af en toe naar buiten. Geen halsters en riemen, ook al hebben ze diamantjes. Maar échte vrijheid.  

Dat geldt voor alle dieren, ook zogenaamde "huisdieren".

In het net verschenen boek, Een Ander Soort Zuster, beschrijft Rymke Wiersma het "huisdierisme":

"Vanaf mijn zesde woonde er in mijn ouderlijk huis ook een hond. Nooit zag ik hem zo gelukkig als wanneer zijn zusje kwam logeren. Vergeleken met varkens, koeien of kippen in de vee-industrie hebben honden (gemiddeld) ongetwijfeld een fantastisch leven, maar toch klopt er iets niet. Het komt maar zelden voor dat ze met soortgenoten mogen spelen. Ze zijn niet eigen baas. Kunnen niet bepalen met wie ze optrekken, hoeveel, wanneer en wat ze eten, wanneer ze naar buiten gaan en waarheen, en al die andere keuzes die vrije wezens wel kunnen maken."

Rymke schrijft dat ze vroeger altijd dieren verzorgde, ermee rondsjouwde, ze eten gaf. "Het duurde nog jaren voor ik een onderscheid maakte tussen dieren houden en ván dieren houden."

Helaas dragen de grootste (zelfbenoemde) dierenliefhebbers (en ook sommige vegans) nog steeds bij aan dit idee van dieren "houden": men "neemt" dieren, zorgt goed voor het welzijn van het dier, maar de motivatie is toch doorgaans het eigen plezier. Of zoals iemand op Vegan Nederland opmerkt: "ik hou van dieren en ik vind het een aanvulling in mijn gezin voor gezelligheid en dat wij onze liefde ergens in kunnen stoppen ipv alleen elkaar."

Hoe goed onze intenties ook zijn, we blijven hiermee het idee promoten dat wij bepalen hoe hun leven verloopt, en dus ook dat wij beter weten dat zij zelf. Speciësisme dus.

Als we echt uitgaan van gelijkwaardige relaties met dieren, dan zullen we de intrinsieke, eigen waarde van dieren gaan erkennen. Dan gaat het erom dat ze mét ons leven, niet vóór ons.

we animals media

Pics: JMcArthur / We Animals Media