november 24, 2020

Hoe duurzaam is Rainforest Alliance?

De Rainforest Alliance heeft banden met Vion. Een organisatie die milieu en mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft zou zich verre moeten houden van een mega vleesbedrijf dat milieu vervuilt en arbeiders uitbuit.

Hoe duurzaam is Rainforest Alliance?

Rainforest Alliance is een keurmerk voor eerlijk en duurzaam geproduceerde producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Belangrijke criteria zijn de bescherming van ecosystemen, bossen en wilde dieren, en het welzijn van arbeiders. Het keurmerk, een kikkertje, is te vinden op bananen, tropische vruchten, chocolade, koffie en thee. Onlangs is de organisatie gefuseerd met het in Nederland bekendere UTZ.

Verbazingwekkend dus dat de vice voorzitter van de Rainforest Alliance, Ton van der Laan, ook in de supervisory board zit van Vion! Een organisatie die milieu en mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft zou zich verre moeten houden van een mega vleesbedrijf dat milieu vervuilt en arbeiders uitbuit.

Sluit VION! heeft navraag gedaan en na drie maanden wachten kwam de Alliance eindelijk met een antwoord dat er geen "conflict of interest" is. Immers: "de Rainforest Alliance werkt niet in de varkens-sector [...] Wij certificeren geen producten van VION en Vion is geen Rainforest Alliance partner". Om daarbij af te sluiten met, "wij waarderen de ervaring en het perspectief dat Ton van der Laan in het bestuur brengt".

Volgens de Code of Conduct van de Rainforest Alliance bestaat er een belangenverstrengeling wanneer een individu, zoals een bestuurder, belangen heeft die concurrerend met of in strijd zijn met de belangen van de Rainforest Alliance.

Wat zijn de belangen van Vion? Méér varkens op de wereld zetten, en die tegen zo laag mogelijke kosten slachten en verwerken tot "producten". Arbeidskosten worden zo laag mogelijk gehouden, arbeiders zelf stil en gedwee. Milieu? Vion staat op nummer 5 van Nederlandse bedrijven die de meeste winst maken op soja uit Brazilië....

De belangen van de Rainforest Alliance zouden, ons inziens, moeten zijn: behoud van het regenwoud, behoud van ecosystemen, bescherming van rechten van arbeiders.

Wie ziet hier géén conflicterende belangen?

Met dit antwoord lijkt ons maar één conclusie mogelijk: de Rainforest Alliance is helemaal niet "groen" en "eerlijk".

Deze blog is samengesteld uit eerdere blogs van Sluit Vion: hier en hier.